Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája

Iskolánk az egyedüli magyar tannyelvű hallássérült gyerekek számára létrehozott intézmény, amely 125 éves múltra néz vissza. Diákjaink 18 megyéből érkeznek. A hallássérült gyerekek mellett beiskolázunk Kolozs megyei vagy a szomszédos megyékből származó értelmi fogyatékos és autista gyermekeket. 

 

 

Iskolánk a 2013-2014-es tanévben 20 osztállyal működik, 6 osztály hallássérült gyermekek számára, majdnem minden szinten egy-egy, 3 osztály autista gyermekek számára, 7 osztály halmozottan sérült gyermekek számára, 4 osztályunk pedig integráltan működik, tanulási nehézségekkel küzdő és enyhe értelmi fogyatékos gyermekek számára.

Nemrég felújított, modern taneszközökkel felszerelt osztálytermeinkben differenciált, egyénre szabott oktatás folyik, kis csoportokban és egyéni foglalkozások keretében. Osztálytermeink  számítógéppel és modern audiovizuális eszközökkel is fel vannak szerelve. Alsó tagozatos osztályainkban a szerepjáték segítségével történő beszédtanításhoz külön kis színház-sarok is helyet kapott.

                                     

Egyéni foglalkozáshoz logopédiai kabinet, egyéni kabinetek állnak rendelkezésre. A kerámia műhely és a rajzkabinet a művészeti oktatáshoz és az opcionális tantárgyak tanításához biztosít kellemes jól felszerelt környezetet.

Multimédia-termünkben interaktív tábla, számítógépek és tablet-ek vannak, melyek segítségével diákjaink ismeretszerzési lehetősége kitágul. Oktató konyhánkban a gyermekek főzni tanulnak, születésnapok megünneplésekor együtt terítenek asztalt. A közelmúltban átépített és felszerelt tornatermünk rengeteg mozgásos játékra, fejlesztésre ad lehetőséget.   

                           

Az osztálytermekben a modern, színes, és nagyon hasznos felszerelés, átépítés többnyire külföldi támogatóinknak köszönhető. 2008 óta iskolánk kívülről is folyamatosan átalakult: hőszigetelés, erősítő munkálatok, akadálymentesítés történt főképpen a nyári vakációkban  fenntartónk, a Kolozs megyei tanács jóvoltából.