Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája

A Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája 125 éves hagyománnyal rendelkezik hallássérült gyermekek oktatásában. 1888-ban indult a tanítás egyetlen osztállyal, és azóta szinte megszakítás nélkül folyamatosan működik. 1893-ban adták át az új épületet a Honvéd utcában, amelyet adományokból építettek a hallássérült gyermekek oktatására és amelyben a Hallássérültek Líceuma ma is működik.

A jelenlegi épületet 1959-ben kapta meg az iskola egy két hektáros parkkal.

Az épületet szinte 20 éven keresztül 25 albérlő családdal kellett megosztani. Az épület 1914-1918 között épült TBC szanatóriumnak, szókkal, kicsi termekkel és tágak teraszokkal rendelkezett.

1968-ban létesült az első akusztikai kabinet. Abban az időszakban nagyon sok tanuló volt egy-egy osztályban, és két váltásban működött a tanítás. A 70-es évek végén volt a legmagasabb a tanulók létszáma az iskolában: 198.

1977 –ben megszűnt a gyógypedagógus oktatás a Babes-Bolyai Egyetemen, amely súlyos következményekkel járt a szakember ellátás szempontjából.

1979-ben indult az első óvodai csoport. 1990 után számos nyugat-európai alapítvány és humanitárius szervezet képviselői látogatták meg az iskolát és adományokból elkezdődött egy új bentlakás építése, valamint megkezdődött az iskola épületének fokozatos felújítása, átépítése, amely ma már egy modern nyugat-európai színvonalú felszereltséggel rendelkezik.