Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája

 Korszerűsítés, fejlesztés a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Iskolájában

az Oticon támogatásával

A kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Iskolájában 2014 elején a világ egyik legnagyobb hallókészülékeket gyártó és forgalmazó cég alapítványának, a dán Oticon Alapítványnak és a romániai székhelyű Romsound cégnek köszönhetően olyan fejlesztésekre kerülhetett sor, amelyek által az iskola szolgáltatásai bővültek és korszerűsödtek. A támogatásból sikerült teljesen felújítani, megfelelően hangszigetelni a hallásvizsgáló termet, és ellátni egy új, gyermekbarát hallásvizsgáló eszközzel. Ennek segítségével megállapítható vagy kizárható a hallásveszteség ténye.

A pszichológiai szolgáltatás bővülését annak a mérőeszköznek a megvásárlása jelenti,amely non-verbálisan alkalmazható 2 és fél- 7 év közötti gyermekek kognitív képességeinek mérésére. Sokat segít a korai fejlesztés során a pontos/differenciál diagnózis megállapításánál, illetve a fejlődésmenet eredményességének mérésénél. Mivel a mérés során nem szükséges a nyelv használata, nagyszerűen használható beszédzavaros, hallássérült, autista, a neuropszichológiai fejlődés különböző zavaraival élő gyermekeknél.

Az eddig is meglévő tanácsadás-szolgáltatásunk mellé konkrét, a gyakorlatban megvalósuló, a gyermek-szülő közreműködésével létrejövő fejlesztő tevékenységeket vállalhatunk, hiszen a támogatással számos olyan eszközt sikerült beszerezni, amely a korai fejlesztésben alapvető eszközök.

Az együttműködés talán legfontosabb eredménye, hogy 19 hallássérült gyermeket sikerült performáns, jól beállított hallókészülékkel ellátni. A gyermekek többségének a régi típusú készülékeit sikerült lecserélni, de van olyan gyermek is, aki életében először kapott hallókészüléket.

Jelen támogatás nagyszerűen példázza egy állami (speciális) oktatási intézmény és a civil, illetve vállalkozói szféra sikeres együttműködését.

 

www.oticon.com

www.romsound.ro