projektek, események 

2023-2024- ACCEPTING DIVERSITY projekt

A 2023-2024-es tanévben immár VII. alkalommal szerveztük meg az Accepting diversity megyei projektet. Idén két versenyt hírdettünk meg. A képzőművészeti versennyel a Víz Világnapjának fontosságára hívtuk fel a diákok figyelmét. Nagyon sok szép munkát kaptunk.

A második versenyt, Vers a természetben tematikával iskolánk zöld hetén szerveztük. Lelkes diákjaink nagyon szép verses délelőttel ajándékoztak meg bennünket. Gratulálunk minden résztvevőnek!

2023-2024- a SÜNI csoport legemlékezetesebb élményei

Partnerkapcsolatban a kolozsvári Liceul Tehnologic Special Pentru Deficienti de Auz speciális intézménnyel, részt vettünk a tanév során szervezett tevékenységeken a IV.-dik Ne jucăm și reciclăm projektben, ami a környezetvédelemre, szelektiv hulladékgyűjtésre, újrahasznositásra tanitotta a gyerekeket. 

Különdijat szereztünk az az újrahaznositást célzó "Ne jucăm și reciclăm" megyei versenyen Madagaszkár állataival és a Varázs fánkkal. 

Nagy csoportos ovodásainkkal is követtük a FitSchool mozgásfejlesztő programot, melyben torna, tánc gyakorlatokat bemutató közvetitésekkel ajánlják mozgásos szünetek által növelni a teherbirást a tanuláshoz. 

Ovodásainknál támogatjuk a könyvek megszeretését, lapozását, mesék világának felfedezését. Könyvtár intézmény vagyunk az OvidiuRo olvasás megalapozó országos, tanügyi és kulturális minisztériumok által támogatott programjában. 

Süni csoport ovisai is részt vettek a kolozsvári Csemete óvoda által szervezett Paralimpia IX. dik alkalmán 

Minden tanévben Decemberben a téli ünnepkör hagyományait, majd Farsangot, Nők Napját, Anyák/Apák Napját játszuk el,majd Évzáróra legszebb válogatásunkat adjuk elő. Mindenki születésnapján elfújjuk a gyertyáját. 

2023-2024- ZöldKapuk-SzékelyKapuk  projekt

A VI.C osztály tanulói a 2023-2024-es tanévben Bátrak csapatnévvel beneveztek a ZöldKapuk-SzékelyKapuk közép európai versenybe, amelyet az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány hírdetett meg.

A projekt célja a magyarországi és határon túli iskolák diákjainak és pedagógusainak a népművészeti hagyományok, a közösségi kultúra, a környezeti nevelés, a társadalomépítő és humanitárius tevékenység révén való együttműködésének az elősegítése és támogatása.

Csapatunk egy Betlehemes betanulását és annak több helyszínen való előadását vállalta. Igazi csapatépítő volt a kis közösség számára a sok próba illetve a 8 előadás december folyamán. A lelkes munka meghozta gyümölcsét, arany minősítést kaptunk, amely egy egyhetes adriai táborozást is jelent a csapattagok számára.

2023-2024- A KÖNYVTÁRBAN projekt

A 2023-2024-es tanévben iskolánk több osztálya is partnerséget kötött az Octavian Goga megyei könyvtárral. Két projekten vettünk részt: A ”Jobban angolul” , angol nyelvű projekt két tevékenységén a II-III-IV C, V, -VII.C és a VI. C osztályok tanulói vettek részt. A ”belső kert avagy hogyan éljek boldogabban” projekt négy tevékenységén a II-III-IV C és a VI. C osztályok diákjai vettek részt. Köszönjük a lehetőséget, nagyon jól éreztük magunkat! 

2023-2024- a MANÓ csoport legemlékezetesebb élményei

LÓRA TERMETT A MAGYAR!

Idén is nagy izgalommal vártuk, hogy Manócskáinkkal ellátogassunk Mákófalván, a Táltos Lovastanyára.

Új csoport lévén, előzőleg áttanulmányoztuk, melyek is azok a szabályok, amelyek a saját és környezetünk biztonságát szolgálják a lovastanyán, a lovak közelében egyaránt.

Májusban és júniusban is, egy-egy napot sikerült ott tölteni, mosolyokban gazdag napok voltak ezek, lóra ültünk, sokat játszottunk, egymásra és magunkra is figyeltünk.

Ezúton is köszönjük a Táltos Lovastanyának, Redsnek, Siklódi Attilának és legfőképpen kolléganőknek, Manhertz Ágnes, szakképzett lovasterapeutának, a lehetőséget, az élményt, a leleksedést, a sok munkát, a szervezést.

ZÖLD HÉT

A kicsi Manók komolyan vették a környezetvédelmet. Nemcsak az óvodában, hanem a családjaikban is odafigyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre, vigyáznak édesvizeink tisztaságára, erdőinkre, közvetlen környezetünk ápoltságára, gondozottságára. A zöld héten minden gyermek bemutatta, hogy az ő településén hogyan van megoldva a szelektív hulladékgyűjtés, és családtagjaikkal különböző tárgyakat készítettek újrahasznosított anyagokból. 

2023-2024- Lépésről lépésre a sikeres inklúzióért- projekt 

Lelkes készülődés előzte meg a június 14-ét a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális iskolájában. Péntek délután egy workshopra került sor, mely a "Lépésről lépésre a sikeres inklúzióért" címet viselte. Az előadás sorozatot Kiss Csilla igazgatónő nyitotta meg, majd az egybegyűltek "A holnap iskolájáról" hallhatták bemutatóját. Szabó Gábor tanfelügyelő hozzátette, a holnap iskolája olyan lesz, amilyenné mi tesszük!

Ilyés Irén, pszichológus felvázolta azt az országos projektet, melybe iskolánk is bekapcsolódott és melynek első konferenciája Marosvásárhelyen volt áprilisban.

Ezt követően Pető Júlia, óvónő bemutatta azt a fejlesztő programot, melyet a logopédiai csoportban sikeresen bevezettünk az óvodások érzelmi intelligenciájának fejlesztése céljából.

A marosvásárhelyi konferencián tanultakat, és a gyakorlati ötleteket Kulcsár Anita óvónő mutatta be a pedagógusoknak. Végül de nem utolsó sorban Mészáros Réka, gyógypedagógus, az állataszisztált terápiák intézményünkben való megvalósításáról valamint jótékony hatásairól beszélt. Hiszem, hogy mindannyian értékes gondolatokkal és tapasztalatokkal gazdagodtunk ezen a találkozón. A projekt három évet ölel fel, így jővőre is megtartjuk a találkozót a többségi oktatásban tanító pedagógusokkal együtt.

2023-2024- A sajátos nevelési igényű gyermekek tehetséggondozása- művészetterápiás projekt

Januártól - júniusig iskolának négy osztályának tanulói egy új projektbe kapcsolódhattak be. A Speciális nevelési igényű gyermekek művészeti tehetséggondozása elnevezésű projekt célja kultúrkincseink megismerése mellett, a különböző művészeti ágak összekapcsolásával, tanulóink tudásának gyarapítása, készségeik, képességeik fejlesztése. A projektben résztvevő szakemberek Gál Orsolya bábos, építész, Tibád Eszter textilművész, Demeter Ferencz bábos, Ilyés Irén pszichológus. Projektünket a Bethlen Gábor Alap támogatja. 

2023-2024- Éljen a barkácsolás!

Az Újrahasznosító barkácsműhelyben játékok és dekorációk készültek. A résztvevők kreatív módon használták fel újra a környezetükben található anyagokat, és olyan tárgyakat alkottak, amelyek nemcsak szórakoztatóak, hanem hasznosak is. 

Az őszi barkácsolás során újrahasznosított anyagokból készítettünk kreatív alkotásokat. Tökfaragással és almás sütivel koronáztuk meg ezt az alkalmat. Nagyon élveztük a közös alkotást és a jó hangulatot. 

2023-2024- Büszkeségünk, a K.U.K.A. projekt

Elstartolt iskolánk K.U.K.A. (Kozmutzás Újrahasznosítási Környezetvédő Akció) projektje. Célunk, hogy iskolánk zöldebb legyen és, hogy megtanuljuk szelektíven gyűjteni a szemetet. A projekt keretén belül ezeket gyűjtőpontokra szállítunk, ahol újrahasznosításra kerülnek. A megnyitó keretén belül a gyermekek oktatófilmeket nézhettek az újrahasznosítás folyamatáról, és hagymát ültettek. Reméljük, hogy ez a kezdeményezés hozzájárul a környezetvédelemhez és a tudatosság növeléséhez! 

Iskolánkban a K.U.K.A. szervezésében kartongyűjtésre került sor. A diákok lelkesen vettek részt az akcióban, és hoztak magukkal kidobásra szánt kartondobozokat. Az összegyűjtött kartonokat a K.U.K.A. elszállította újrahasznosítás céljából. A résztvevő diákok jutalmul zsíros kenyeret, zöldhagymát és retket kaptak. Az akciónak nagy sikere volt, és a gyerekek örömmel vettek részt a környezetvédelem érdekében.

A kartongyűjtő akció után újabb gyűjtésre került sor a K.U.K.A. szervezésében, ezúttal üveget gyűjtöttek a tanulók. A diákok az üveget a kijelölt tárolókba helyezték el. Jutalomként almás süteményt és limonádét fogyaszthattak. Ez az esemény is nagyon sikeres volt. 

Az iskolánkban megrendezett műanyaggyűjtő versenyen az osztályok lelkesen versengtek. A verseny lezárultával 17 kisebb-nagyobb zsáknyi műanyagot gyűjtöttek a résztvevő osztályok. A legszorgalmasabb osztályok jutalomban részesültek, és gratulálunk nekik az aktív részvételért! 

Úszás projekt - 2024

"A türelem csak türelemmel sajátítható el, mint ahogy az ember úszni csak az úszás gyakorlása által tanulhat meg." Charles Haddon Spurgeon

 

A 2023-2024 tanévben iskolánk tanulói heti rendszerességgel úszásoktatásban részesültek.

Az úszásórákat Kovács Bernadett gyógytornász, és Barazsuly-Ladó Ákos testnevelő tanár vezették. Köszönettel tartozunk minden kollégának, aki a szervezésben, gyermekek felügyeletében aktívan részt vett.

A programot a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Zöld hét 2023

Iskolánk március 13 -17 között zöld hetet tart.

A zöld hét speciális órarendje és programja itt található.


2022-2023- ”Így érzem magam”  lovasterápiás projekt

Az ”Így érzem magam” első próbálkozásunk az állatasszisztált terápiás tevékenységeink óvodáskorú speciális nevelési igényű gyermekekre való kiterjesztésére. Idén 21 a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájában tanuló óvodás részesült lóasszisztált és lovasterápiás fejlesztésben a Közösségért Alapítvány  MOL Gyermekgyógyító pályázati kiírásán keresztül. Egyéni lovasterápiás üléseken keresztül célzott pszicho- és neuromotoros készségfejlesztésben is részesültek, csoportos ló-asszisztált terápiásalkalmakon pedig elsajátították az alapérzelmek megnevezését, megnyilvánulási és kimutatási formáit, emellett a lógondozás fontosabb részfeladatait is, sőt bátran megülték a lovat, és nyeregben nagyokat megszégyenítő ügyességgel és bátorsággal álltak ki játékos próbákat. 


A pályázatot a Közösségért Alapítvány és a MOL Románia Gyermekgyógyító program finanszírozta.Székely Kapuk-Zöld Kapuk Közép-Európai Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok 2023

Iskolánk VII.-VIII. C osztályos diákjai idén is beneveztek a Székely Kapuk-Zöld Kapuk Közép-Európai Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok pontszerző versenyére . KÖRNYEZETBARÁT HÁZTARTÁS – “Mit tegyünk a környezetünk megóvásáért?” az idei projekt cime, amely egy ökológiai tematikájú  vándorkállitásból áll.

A 6 plakátból álló kiállitást egy zenés-hangszeres megnyitóval mutatták be a VII.-VIII.C osztályos diákok különböző helyszíneken, intézményekben: a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumban,a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Liceumban, a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának  VI.C. osztályában, a kolozsvári Báthory István Elméleti Liceum VII.osztályában, a kolozsvári Paprika Rádiónál, a Meriallo SRL.cégnél. Minden „állomásnál”, ahol a kiállítást megtekinthették diákok, tanárok, médiában dolgozók, céges munkatársak, csodálatukat és elismerésüket fejezték ki a gyerekek lelkes és szinvonalas munkáját illetően.

Gratulálunk nekik, és sok sikert kívánunk továbbra is!

MOL Lovaskupa, 2O22.

Június 4.-én iskolánk kilenc tanulójával részt vettünk Lőrincrévén a VI. Országos MOL Lovaskupán, ahol tanulóink nagyon jó eredményeket értek el. Az idei a harmadik alkalom, amikor ezen a HipTep Egyesület által szervezett, az országban egyedi versenyen részt vettünk. Idén csapatban elhoztuk az I. és a III. helyet, illetve egy dícséretet, egyéniben pedig II. és III. helyezést értek el diákjaink. Az eseményt a jelelőkórus fellépése tette még különlegesebbé. 

2021-2022: Környezetvédelem a III-IV. C osztályban- projektsorozat

A 2021 szeptemberében újonnan alakult III-IV összevont osztályban már az elején, az ismerkedés heteiben kiderült, hogy melyek a közös érdeklődési körök, mi az amivel minden gyerek szívesen foglalkozik. Az állatok és a természet szeretete valamint a projektkészítés lelkesítette őket a legjobban. Ennek fényében már októberben a gyerekekkel közösen eldöntöttük, hogy környezetvédő projekteken fogunk részt venni. Sikerült is bekapcsolódnunk három ilyen projektbe. Az első a Climate Action Project volt. Itt öt témát kellett megvitatni, majd bemutatni: éghajlatváltozás, klímaváltozás hatásai, környezeti problémák, megoldások éghajlatváltozásokra és újrahasznosítás. A tanulóink kreativítása és leleményessége arra buzdított, hogy tovább foglalkozzunk ezzel a témával. Második projektünk a Batarel-az újrahasznosítás hőse 6 kihívás elé állított bennünket, ezekből négyet sikerült teljesítenünk, beküldenünk és a harmadikkal díjakat is nyertünk, melyekre igen büszkék voltunk. Nyereményként kaptunk egy újrahasznosított anyagokból készített Gondolkodj zölden Molopoly társasjátékot és egy-egy zöld polót minden diáknak. A harmadik projektünk a Harta reciclării által javasolt, megtervezett környezetvédő órák megtartása volt. Ennek keretén belül megtanultuk, hogy mennyire fontos a fogyasztás csökkentése, az újtrafelhasználás és az újrahasznosítás.

Tanév végén megbeszéltük, hogy nem hagyjuk abba, folytatni fogjuk jövőre is a környezetvédelmi projekteken, versenyeken való részvételt.

2021-2022- „Közös élményekkel erősítsük a szociális hálót!” projekt 

A „Kozmutza Flóra” Hallássérültek Iskolájának nevében a „Kozmutza Flóra” Egyesület vissza nem térítendő pályázatot nyert a Kolozs Megyei Tanácstól.

A „Közös élményekkel erősítsük a szociális hálót!” című pályázat - a társadalmi kapcsolatok erősítését célozta meg. Az utazás, mint interdiszciplinaritásra és csapatmunkára épülő tanítási tevékenység, tudásszilárdítást, látókör szélesítését kínált a SNI tanulóknak az új információk, társakkal közösen szerzett érdekes tapasztalatok felfedezésével.

Óvodásaink és az őket kísérő felnőttek a Kolozsvár melletti ”Szélmalom” vadasparkban töltöttek egy napot. Végigsétáltak a parkon, közvetlen kapcsolatba kerültek az állatokkal: etethették és megérinthettek őket.

Néhány diákunk ellátogatott a Marosvásárhelyi Állatkertbe. Legtöbbjük számára egyedülálló élmény volt, hogy őshonos vagy egzotikus vadon élő állatokat láthattak, hallhattak, megismerhettek.

A gimnáziumi osztályok tanulói egy 3 napos kiránduláson vettek részt. Az ország legrégebbi üdülőhelyén Herkulesfürdőn megcsodálhatták a történelmi emlékeket, a királyi fürdőt, a környék építészeti remekműveit

Másnap Orsováról hajókáztak a dunai Kazán szoroson, a román és a szerb partok között, majd meglátogatták a Vaskapu vízierőművet.

A Hátszegi -medencében meglátogatták a régi római Dacia fővárosa, Ulpia Traiana Sarmizegetusa romjat, majd a Hátszegi bölényrezervátumot.

Köszönjük a Kolozs Megyei Tanácsnak a lehetőséget!

2021-2022- "Ura vagyok érzelmeimnek!" 

"Ura vagyok érzelmeimnek!" érzelmi egészséget, rezilienciát, kommunikációs és konfliktuskezelési készségeket fejlesztő állatasszisztált terápiás programunk idén is sok örömöt és fejlődési lehetőséget hozott a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája, Kolozsvár 30 értelmi, szenzoriális vagy többszörös sérültséggel élő diákja számára.

A játékos tanulási kihívások konszenzus keresésről, csoportos döntési helyzetekről szóltak, és arról, hogy mi történik bennünk, amikor nem sikerül dűlőre jutnunk. Az elbűvölő és irigyelnivaló nyugalommal minket támogató Szellő, az aranyszőrű, csillagszemű szupersztár-terapeutánk abban segített a résztvevőknek , hogy felismerjék érzelmi állapotaikat és ezeket megfelelő módon közöljék a csoport felé. Egy olyan időszakban, amikor a bizonytalanság és állandó változások hétköznapivá váltak, nagy kiváltság és valós segítség. A kiscsoportos találkozások során az elbűvölő Szellő varázsmancsaival segített a fiatal résztvevőknek abban, hogy minden kihívásnak megfeleljenek és nem is sejtett kincseket fedezhessenek fel magukban.

A pályázatot a Közösségért Alapítvány és a MOL Románia Gyermekgyógyító program finanszírozta.


2021-2022 ”SZIVÁRVÁNY ORSZÁG KAPUJA KITÁRUL” 

-új, akadálymentesített óvodai csoport terem felszerelése-


2O21 szeptemberében, a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális  Iskolája   új óvodai csoporttal gazdagodott, halmozottan sérült gyerekek számára. A 2021-2022 –es tanávet egy új teremben kezdtük, amelyet speciálisan a mi csoportunk számára alakítottunk ki, és szereltünk fel,  a Bethlen Gábor Alap és a Kozmutza Flóra Egyesület támogatásával. 

A napi tevékenységeket  két szakképzett óvónő és egy gyógypedagógus vezeti, akik biztosítják a gyerekek számára az óvodai és a fejlesztő terápiás foglalkozásokat. Ezek a foglalkozások magukba foglalják a játékos tevékenységeket, mozgásos és beszédfejlesztő-zenés tevékenységeket, szenzoros és megismerő tevékenységeket, valamint önállóságot támogató aktivitásokat. A terem felszereltsége lehetővé teszi a gyerekek számára az önkifejezést és önmegvalósítást. Minden gyereknek sikerült megtalálnia a számára legkedvesebb elfoglaltságot, és ezeket képesek elérni az akadálymentesített bútorzat segítségével.

Érzelmi egészség gondozása kutyaterápia által

Iskolánkban pár éve jelen van az állatasszisztált terápia Fülöp Csilla gyógypedagógus jóvoltából, aki önkéntes alapon bevezette az iskolai tevékenységekbe, a tantestület és a gyerekek szívébe.

A 2021-es tanévben sor került pályázati keretek között lezajló kutyaterápiás tevékenységekre, amelyet két dolog tett lehetővé. Az egyik, hogy 2019-ben  4 gyógypedagógus részt vett az állatasszisztált terápia posztgraduális alapképzésen, illetve az, hogy a 2020 év végén a Kozmutza Flóra Egyesület keretén belül megpályáztunk egy több hónapos fejlesztőprogramot a Közösségért Alapítvány MOL Gyermekgyógyító program keretén belül, ami kedvező elbírálásban részesült.

A programban részt vett: 21 értelmi akadályozottsággal élő gyermek (0.-VII. osztáylos), 1 kutyafelvezető-gyógypedagógus, 3 kutyaterápiás fejlesztő gyógypedagógus és természetesen 2 elengedhetetlen puha mancsú barátunk: Ruby és Szellő. 

A terápiás program célja a gyerekek érzelmi egészségének támogatása volt, az érzelmek felismerésének, azonosításának és megfelelő kezelési módjainak elsajátítása által. A 21 gyerek 3 csoportra volt osztva, a találkozásokra heti rendszerességgel került sor 2021-ben februártól júniusig. 

Köszönjük A Közösségért Alapítványnak a lehetőséget!

Utazótanári csodatarisznya

Iskolánk, ezen belül az egyesületünk alapvető céljai közé tartozik, hogy a magyar anyanyelvű sajátos nevelési igényű gyermekeknek lehetőséget biztosítson a román oktatási rendszer keretein belül a megfelelő, egyénre szabott minőségi oktatásra. Teszi mindezt úgy, hogy mind a speciális, mind pedig az integrált, többségi oktatás keretén belül a jelen oktatási rendszer hiányosságaira összpontosít, támogatva a szakembereket a továbbfejlődésben. A szakembereink a gyógypedagógia különböző részterületein dolgoznak: hallássérültekkel, autizmussal élőkkel, halmozottan sérült gyermekekkel, de tanulási nehézséggel és tanulási zavaros gyermekekkel is.

A 2020-as év egyik  kiemelt projektje az integrált oktatásban résztvevő szakembereink munkájának támogatása  konkrét fejlesztőeszközök beszerzésével. Mivel a román oktatási rendszerben a tanintézményeknek nem, vagy csak nagyon kevés pénzt különítenek el a költségvetésben, a szakembereink (utazó tanári szolgálat) önköltségükön vásárolnak olyan eszközöket, amelyek segítségével naponta fejleszthetik a sajátos nevelési igényű gyermekeket.

A Bethlen Gábor Alap támogatásával sikerült különböző, költséges fejlesztőeszközöket vásárolni, így szakembereink minőségibb munkát végezhetnek, hozzájárulva ezáltal ezen gyermekcsoportok sikeresebb társadalmi integrálásához.


Accepting diversity nevelési projekt

2016-ban útjára bocsátottuk az Accepting diversity (Másság elfogadása) nevelési projektet. Első évben a Szavak ereje című szövegértési versennyel indítottunk, amelyen három iskola (a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola, a marosvásárhelyi 1- es sz. Inkluzív Oktatási Központ és a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája) diákjai mérhették össze szövegértési képességeiket. A speciális osztályokba járó tanulóknak igen kevés lehetőségük van arra, hogy tantárgyversenyeken vegyenek részt. Ennek a versenynek a megszervezésével biztosítani akartuk diákjainknak mindazokat a lehetőségeket, amelyek hagyományos osztályokba járó társaiknak bíztosítva van. A verseny lehetőséget nyújtott arra, hogy a tanórákon tanult ismereteket, új élethelyzetben alkalmazzák a diákok. Versenyen részt venni azért is jó, mert növeli a tanuló önbizalmát, motivációját, fejleszti a problémamegoldó gondolkodást, rávezeti a gyereket arra, hogy a tudás megszerzése öröm.

2017-től projektünk megyei jóváhagyást szerzett a Tanfelügyelőségtől. A szövegértési verseny mellett szerveztünk egy képzőművészeti versenyt és kiállítást is, Másság elfogadása tematikával,  a gyermekek jogainak a világnapja (nov. 20.) jelölésére, erre a versenyre a speciális oktatás diákjai mellett a tömegoktatásban tanuló diákok is benevezhettek. 

A projektünk évről-évre nőtt, egyre több diák vett részt a meghirdetett versenyeken. 2019-től a képzőművészeti versenyt és kiállítást, Egészséges testben- egészséges lélek tematikával,  április 7.-én, az egészségügyi világnap alkalmával szerveztük meg.  

2020-tól projektünk jóváhagyást kapott a  Tanügyminisztérium Regionális kalendáriumába. Ebben az évben a szövegértési versenyen 3 megye 8 iskolájának  78 diákja vett részt, a képzőművészeti versenyre 7 megye, 14 iskolájából 229 tanuló  nevezett be.

2021-ben minden nevelési projekt a világjárvány miatt szünetelt.  A diákoktól és tanároktól kapott visszajelzések arra bíztatnak, hogy folytassuk ezt a munkát. Reméljük, hogy 2022-ben mindkét versenyt és a kiállítást is meg tudjuk majd szervezni.

Erasmus+ projekt: IMPACT - Interaktív Jelentőségteljes Programok és Kreatív Terápiák 

Iskolánk a Pécsi Éltes Mátyás EGYMI meghívására csatlakozott a projekthez. A közös munka során az iskolánk új terápiaként bemutatta az információs, kommunikációs technikákkal végzett fejlesztést és az iskola hidroterápiás programját, míg a pécsi iskola a Veronika zeneprojekt és az állatasszisztált terápia fejlesztési módszereit mutatta be nekünk a szakmai találkozók keretében.

A projekt tervezett lefutási ideje 2O18-2O2O volt, de a járványügyi megszorítások miatt egy éves meghosszabbítást hagytak jóvá. 

Rendkívül előremutató és építő hatású volt a projektben való részvétel mind a pedagógusok, mind a tanulók számára. Bízunk abban, hogy hasonló kezdeményezéseken keresztül egyre gazdagabbá tehetjük az iskolánkban alkalmazott kiegészítő terápiás lehetőségek tárházát.

A havi rendszerességgel zajló tevékenységek során tanulóink elsajátíthatták az egyszerű hangszerek elkészítési módját, megtapasztalhatták a közös zenélés örömét, majd ezt az élményt a természetben is kipróbálhatták, tájékoztató jellegű tevékenységeken vettek részt, kipróbálták a partnerintézmény által bemutatott terápiás programokat. A felelősségteljes szociális szerepvállalás megalapozására állatmenhelyeket látogattak meg, megismerték az ott tevékenykedők napi programját, az állatok jólétének biztosításához szükséges munkafolyamatokat és az állatvédelem fogalmát. 

A program keretén belül sor került két mobilitásra is: az elsőn pedagógusok vettek részt, míg a második pécsi látogatáson egy tanulókból és pedagógusokból álló csapat vehetett részt.

A résztvevők egybehangzó véleménye szerint ez a projekt rendkívüli lehetőség volt a gyógypedagógusok szakmai tudásának bővítésére és ezáltal a tanulók fejlődésének még változatosabb módon történő terápiás támogatására. 

A projekt nyilvántartási száma: 2018-1-HU01-KA229-047752

A projekt weboldala: http://impacttherapies.simplesite.com/

A projektbe foglalt tevékenységekről és látogatásokról a pályázat közösségi oldalán láthatnak fényképeket: https://www.facebook.com/eltes.pecs.impact/ 

LENDÜLETBEN- Szenzoros integrációs terem berendezése 

Az iskolánkba és óvodánkba járó gyermekek fejlődési profilját, szükségleteit figyelembe véve, megerősödött bennünk egy szenzoros fejlesztő szoba kialakításának, berendezésének szükségessége. A Bethlen Gábor Alapnál megpályáztuk, majd a LEDNDÜLETBEN című pályázat által lehetőség nyílt a teremhez szükséges eszközök beszerzésére, elkészítésére. Jelen állapotában a teremben lehetőségünk van szenzoros érzékenységgel élő, autizmus spektrum zavaros, figyelemzavaros, hiperaktív, tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek szenzoros szükségleteinek kielégítésére, kiegyensúlyozására, az idegrendszer érésének elősegítésére. Mindez játékos, szórakoztató, a gyermekek természetes lételemét képező mozgásos JÁTÉKok által. Az ősi érzékszervek táplálásával megteremtve a tanulási piramis biztos bázisát, melyekre tovább építkezhetünk a szenzomotoros elemekkel, a percepciós és mozgásos elemekkel, az önellátás, a viselkedés elemeivel, a kognitív képességek tégláival ezáltal előkészítve és megteremtve az akadémiai tanulás lehetőségét. Ehhez gazdag eszköztárral rendelkezünk: gyűrű-, fészek és csepphinta, függőágy, trambulin, matracok, bordásfal, gerenda, tornapad, alagút, gördeszkák, különböző méretű labdák, karikák, botok, bólyák, billenő lapok, golyók, babzsákok, kefék, ecsetek, textíliák. 

Őrizzük, ápoljuk, megéljük a hagyományainkat

A tradíciók, egyszerre kapcsolódnak a múlthoz, a jelenhez és ugyanakkor a jövőbe mutatva a megmaradás zálogát jelentik. Ebből az okból kiindulva pályáztunk és nyertünk támogatást a Communitas Alapítvány jóvoltából.

A Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája és a krasznai Cserey Goga Technológiai Líceum által közösen megszervezett „Őrizzük, ápoljuk, megéljük a hagyományainkat”- című program, egyrészt kulturális közösségfejlesztő és hagyományőrző tevékenység volt, másrészt iskolánk és a krasznai iskola partnerségi kapcsolatának megerősítését célzó tanulmányi kirándulás. E program keretén belül különböző tevékenységek kerültek megszervezésre: népi gyermekjátékok/ népdalok tanítása, kvíz a magyar szokásokról, hagyományokról, kézművessarok: címerfestés-rajzolás, színezés, magyar motívumok színezése, kartonpapírból készült korona díszítése, stb.

Az általunk szervezett egynapos program legfőbb célja, hogy örökítsünk át, élesszünk újjá vagy legalább mutassunk meg szeleteket kultúránkból, hagyományainkból a résztvevő 20 diáknak. Egy másik fő célunk, hogy a programot úgy szervezzük meg, hogy az ép és az akadályozottsággal élő tanulók együtt tevékenykedjenek, egymást megismerjék, és elfogadják.   

A visszajelzéseket összesítve céljainkat elértük, mindenki nagyon jól érezte magát, és nagyon hasznosnak tartotta a különböző tevékenységekben való aktív részvételt. A képek magukért beszélnek!

Mozdulj!

A 2020-2021-es tanév második félévében került sor  iskolánkban  a Mozdulj!  elnevezésű projekt megvalósítására, amely a Bethlen Gábor Alap által biztosított pénzügyi támogatás segítségével valósult meg.  A projekt célja egy olyan tevékenységsorozat megvalósítása volt, amely a tehetséggondozáson, készségfejlesztésen  keresztül segíti az esélyegyenlőség megvalósulását oly módon, hogy ezáltal értékeket is közvetít. A tevékenységek nagy része a művészeti nevelésre irányult, mivel iskolánkban különösen fontosnak tartjuk, hogy olyan tevékenységeket is biztosítsunk, amelyek nemcsak az akadémiai készségek fejlesztését célozza, hanem a személyiség fejlesztését is szolgálja, hiszen ez hosszú távon kulcsfontosságú lehet a sikeres társadalmi- és munkaerőpiacon való beilleszkedésben. A bábos műhelymunka sorozat megvalósításában  Gál Orsolya, aki az építészet és a bábszínház világában alkot és Demeter Ferencz  bábjátékos, író, dramaturg voltak partnereink. A tevékenységek során lehetőség nyílt a báb – és díszletkészítéssel való megismerkedésre, próbálkozásra, bábok mozgatásának elsajátítására, illetve egy bábelőadás elkészítésére és bemutatására.  A projekt egy másik részét a kültéri fitneszgépek beszerzése képezte, amely az iskolánk tanulóinak egészséges életmódra nevelését segíti elő. 

Bábozzunk együtt!- Mókusok csoportja

2O21 novemberében, a Mókusok csoportja részt vett a Kárpát-Medencei Óvodafejlesztési Program (https://ovodaprogram.eu/babozzunk-egyutt) Bábozzunk együtt! külhoni, gyakorló óvodapedagógusoknak meghírdetett pályázatban. András Tünde, Hügel Timea és Vajda Orsolya Kitti gyógypedagógusok koreográfiájával, saját készítésű ujjbábokkal, kellékekkel, ovisaink előadták A kesztyű meséthttps://fb.watch/9sUurvxC3Y/


A kesztyű mesét egy hetes projekt-tevékenység formájában dolgoztuk fel. A mese bemutatását képolvasás követte, majd a kézimunka tevékenységeken készített figurákkal való eljátszás. A kis állatokról szóló mondókák és gyermekdalok a háttér történeteket és a szereplők mozgósítását szolgálják, helyettesítik mindazt, amit a gyerekek nem tudnak szóban kifejezni, elmesélni.