Proiecte, evenimente- 2023-2024
2023-2024- proiectul ACCEPTING DIVERSITY
În anul școlar 2023-2024, am organizat pentru a VII-a oară proiectul județean Accepting diversity. În acest an au fost anunțate două concursuri. Concursul de artă a fost organizat pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanța Zilei Mondiale a Apei. Am primit o mulțime de lucrări frumoase.
Cel de-al doilea concurs, Poezia în natură, a fost organizat în timpul Săptămânii verzi a școlii noastre. Elevii noștri entuziaști ne-au oferit o zi foarte frumoasă de poezie. Felicitări tuturor participanților!
2023-2024-Activități memorabile în grupa ARICILOR
În parteneriat cu Liceul Tehnologic Special Pentru Deficienti de Auz din Cluj-Napoca, am participat la proiectul Ne jucăm și reciclăm, ediția a IV.-a, an școlar 2023-2024, ce vizează educația ecologică. https://www.facebook.com/profile.php?id=61555023713020
Am obținut Premiu Special la Concursul județean "Ne jucăm și reciclăm" cu personajele recreate din filmul Madagascar din materiale reciclate și jocul Gogoașa fermecată.
Alături de elevii școlii, și preșcolarii grupei mari au urmărit programul FitSchool, de la Asociația Medicover, program elaborat pentru îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor prin creșterea nivelului de activitate fizică. Prin înregistrări cu dasuri și gimnastică pe diferite nivele, au asigurat îmbinarea tehnologiei cu activitatea academică.
https://fitschool.ro/scopul-programului/
Suntem unitate de învățământ certificată Grădiniță - Bibliotecă în Programul național de încurajare a lecturii în grădiniță, școală și familie. Participăm la evenimentele desfășurate pe parcursul fiecărui an școlar de OvidiuRO: Citește-mi 100 de povești; Insula de lectură; România de poveste; Povești pentru diversitate; Punguța cu doi cârți. Urmărim resursele din sesiunile de formare Fiecare copil merită o poveste. https://www.ovid.ro/
Grupa Mare a participat alături de elevii școlii la competițiile sportive Paralimpice, ediția a IX.a la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Grădinița Csemete.
În fiecare an școlar în prezentăm serbări despre Sărbători/obiceiuri de iarnă, de Ziua Mamei. La încheirea anului școlar prezentăm o selecție din cele mai plăcute poezii și cântece. Cu ocazia zilei de naștere a fiecărui coleg de grupă, ne străduim ca fiecare sărbătorit să-și poată pune o dorință.
2023-2024- Proiectul ”ZöldKapuk-SzékelyKapuk”
*(Porți Verzi, Porți Secuiești )
În anul școlar 2023-2024, elevii clasei a VI-a C s-au înscris în competiția ZöldKapuk-SzékelyKapuk competiție Europeană centrală, organizată de Fundația Europeană a Tineretului Maghiar.
Scopul proiectului este de a promova și susține cooperarea între elevii și profesorii din școlile din Ungaria și din afara granițelor, prin intermediul tradițiilor artistice populare, culturii comunitare, educației ecologice, educației sociale și activităților umanitare.
Echipa noastră s-a angajat să învețe o scenetă Betlehemes și să o interpreteze în mai multe locații. A fost o adevărată muncă de echipă pentru mica comunitate, cu multe repetiții și 8 interpretări în luna decembrie. Munca entuziastă a dat roade, am primit un certificat de aur, ceea ce înseamnă, de asemenea, o excursie de o săptămână la Marea Adriatică pentru membrii echipei.
2023-2024- Proiectul ”La bibliotecă”
În anul școlar 2023-2024, mai multe clase din școala noastră au încheiat un parteneriat cu Biblioteca Județeană "Octavian Goga". Am participat la două proiecte. La cele două activități din cadrul proiectului "Mai bine în engleză" de limba engleză au participat elevi din clasele II-III-IV C, V, -VII.C și VI C. Cu elevii din clasele a II-III-IV C și a VI-a C s-au desfășurat patru activități din cadrul proiectului "Grădina interioară sau cum să trăim mai fericiți". Vă mulțumim pentru această oportunitate, ne-am simțit foarte bine!
2023-2024-Activități memorabile în grupa SPIRIDUȘILOR
ȘI EU ÎNCĂLECAI PE O ȘA....
Grupa Spiridușilor a așteptat și anul acesta cu mult entuziasm vizita la Macău la Centrul de Agrement Táltos. Fiind un grup nou, înainte de plecare, am reluat regulile comportamentale care conferă siguranță atât vizitatorilor, cât și cailor de la herghelie. Spiridușii au fost nerăbdători să revadă locurile atât de îndrăgite. În mai și în iunie am petrecut câte-o zi însorită și plină de bucurii alături de cai. Am călărit, ne-am jucat și am fost foarte atenți la cai și la cei din jur. Dorim să mulțumim centrului de agrement Táltos, frumosului Reds, proprietarului Siklódi Attila, și colegei noastre, Manhertz Ágnes, terapeut licențiat în hipoterapie și terapie asistată de cai, pentru aceste experiențe minunate și toată dăruirea.
SĂPTĂMÂNA VERDE
Grupa Spiridușilor acordă interes deosebit protecției naturii. Cei micisunt atenți la menținerea mediului curat, la colectarea selectivă a deșeurilor nu numai la grădiniță, ci și acasă. De aceea, in cadrul Săptămânii Verzi, fiecare dintre ei ne-a arătat în ce manieră se face colectarea selectivă în localitățile de unde provin, și împreună cu membrii de familie, au confecționat obiecte decorative din materiale reciclate.
2023-2024- proiectul ”Pas cu pas spre succesul incluziunii”
Ne-am pregătit cu mult entuziasm pentru ziua de 14 iunie când a avut loc un workshop intitulat ”Pas cu pas spre succesul incluziunii”. Prelegerile și prezentările au avut în focus școala viitorului, viitorul incluziunii și mai mult decât atât, contribuția noastră pentru a făuri o școală cu adevărat incluzivă. Workshopul este o extindere și diseminare a participării noastre în cadrul unui proiect național. Cei prezenți au putut afla mai multe despre abordarea educațională pentru dezvoltarea inteligenței emoționale în cadrul grupei Spiridușilor, preșcolari cu tulburări în dezvoltarea limbajului, și despre experiența noastră în utilizarea terapiei asistată de animale, și beneficiile acestor intervenții în dezvoltarea rezilienței și a echilibrului emoțional la copii. Această întâlnire s-a dovedit foarte benefică pentru participanți, de aceea și din pricina faptului că proiectul național are o durată de 3 ani, intenționăm să organizăm acest workshop pentru colegii din învățământul de masă și anul viitor.
2023-2024- Proiectul ”Dezvoltarea talentelor artistice pentru copiii cu nevoi educaționale speciale”
Din ianuarie până în iunie, elevii din patru clase din școala noastră au fost implicați într-un nou proiect. Proiectul, intitulat ”Dezvoltarea talentelor artistice pentru copiii cu nevoi educaționale speciale”, își propune să îmbunătățească cunoștințele, competențele și abilitățile elevilor noștri prin combinarea diferitelor discipline artistice și învățarea despre patrimoniul nostru cultural. Profesioniștii implicați în proiect sunt Orsolya Gál păpușar, arhitect, Eszter Tibád artist textil, Ferencz Demeter păpușar, Irén Ilyés psiholog. Proiectul nostru este sprijinit de Fondul Bethlen Gábor.
2023-2024- Atelierele mâinilor dibace
În Atelierul de reciclare și creație, s-au realizat jucării și decorațiuni. Participanții au folosit creativ materiale reciclate din mediul înconjurător și au creat obiecte care nu doar distractiv, ci și utile.
În cadrul atelierului de toamnă, am realizat creații creative din materiale reciclate. Am sculptat dovleci și am savurat prăjituri cu mere. Ne-am bucurat de timpul petrecut împreună și de atmosfera plăcută.
2023-2024- Proiectul nostru de suflet, K.U.K.A.
Proiectul nostru K.U.K.A. (Acțiunea de Reciclare și Protecție a Mediului) a fost lansat! Scopul nostru a fost să colectăm selectiv deșeurile și să le transportăm la punctele de colectare pentru reciclare. În cadrul evenimentului de deschidere, copiii au urmărit filme educaționale despre procesul de reciclare și au plantat chiar ceapă. Sperăm că această inițiativă contribuie la protecția mediului și creșterea gradului de conștientizare!
Organizată de K.U.K.A. a avut loc o acțiune de colectare a hârtiei și cartonului. Elevii au participat cu entuziasm la această acțiune și au adus cutii de carton pe care le aveau de aruncat. Hârtia și cartonul colectate au fost ulterior preluate de K.U.K.A. în vederea reciclării.
Ca recompensă, elevii au primit pâine cu untură, ceapă verde și ridichi. Acțiunea a avut un mare succes, iar copiii au fost bucuroși să contribuie la protejarea mediului.
Entuziasmați de succesul acțiunii de colectarea cartoanelor, K.U.K.A. a organizat o campanie de colectare a sticlelor. Elevii au depus sticlele în containerele speciale. Ca recompensă, au primit plăjitură cu mere și limonadă.
La concursul nostru de colectare a plasticului, clasele s-au întrecut cu entuziasm. După încheierea competiției, s-au strâns 17 saci mai mici sau mai mari de plastic din partea claselor participante. Felicitări celor mai harnici elevi și mulțumim tuturor pentru participare!
2023-2024- Maraton educațional și concurs internațional de înot pentru elevi cu dizabilități
”Răbdarea numai prin răbdare se poate învăța, precum și înotul se învață numai înotând. ”Charles Haddon Spurgeon
În anul școlar 2023-2024, elevii școlii noastre au beneficiat de cursuri săptămânale de înot.
Cursurile de înot au fost conduse de Kovács Bernadett kinetoterapeut, și Barazsuly-Ladó Ákos, profesor de educație fizică. Suntem recunoscători colegilor care ne-au ajutat în pregătirile acestor activități, și la supravegherea elevilor în timpul deplasărilor.
Program finanțat de Guvernul Ungariei și Fondul ”Bethlen Gábor Alap”